Mato Jurkovic slika psa

O PSIMA I MAČKAMA…

Kratki razgovor sa Matom Jurkovićem

Vau, kada sam sjela na kauč nisam ni mislila da će me u vašem ateljeu gledati neki pas. Stvarno izgleda kao da hoće zalajati na mene, zar ne? Odlično ste ga napravili. To je već naručen portret psa ili?

To je pas koji mi se dopao, pa sam ga naslikao.

Kako ste ga naslikali?

Pa, pošto pas neće biti miran ja sam ga fotografirao iz rakursa da bi dobio njegov portret i onda sam ga naslikao na miru.

Kako ste postigli da pas izgleda tako vjerno?

Pa, tu nema odgovora. To je ono što sam ti rekao – kao da ga je neki slikar slikao.

(Smijeh) Ali, dobro kako ste ga naslikali – jasno, da nema odgovora, ali možete mi malo opširnije objasniti… mislim…

Koji je način slikanja? Gledaš kako izgleda, dočaravaš si ga i slikaš. Mislim, nema tu puno neke filozofije.

Mato Jurkovic slika psa
Mato Jurkovic slika psa

Rekli ste mi da ste ga slikali dok ste gledali nogometnu utakmicu, da ste ga u pauzi slikali?

Pa da, obično subotom ili nedjeljom se zabavljam uz tv prijenose, pa kad padne gol onda pogledam, to i inače radim, slušam i razmišljam o psu koga slikam.

Aha. Stvarno mislim da ste ga baš super napravili, mislim, baš je…

Tebi se on dopada. Ja nemam šta reći, mislim slika ko slika. Ko to voli njemu je drag kao motiv, a ja sam ga gledao kao slikarski motiv i kao lijepog psa jer mi se dopao, ne?

Aha. Kao kakav slikarski motiv? Kao…?

Pa, slikarski motiv recimo portreta životinje. Životinja ima isto portret kao i ljudi… I to me pomalo zabavlja, ne zabavlja me recimo slikati njegov rep, pokret ili ovako nešta, nego zabavlja me upravo slikati na neki način, slikati njegovu portretnost jer imaju nešta ljudskog nešto, ne znam, prepoznatljivo, ti ljubimci i tako dalje… I sam sam imao psa i to dva. Psi su naši rod, na neki način, kada ih imamo onda se srodimo s njima i poznajemo ih u dušu, gledamo njihovu psihu, proučavamo i poznamo i to je to.

Mato Jurkovic slika psa
Pas 🙂

A Mačke?

Pa i mačke jako volim, da, ja nisam strogo šovinistički opredijeljen samo za pse, ja i mačke jako volim, dapače, mačke su vrlo osebujne kao i sve životinje, zapravo, i individualne kao i opet sve životinje.

Imate sada neku mačku, psa…?

Pa nemam svoju mačku ali ju hranim i kupujem joj hranu i ona se ponaša tako prepoznatljivo, prijateljski, često me prati ulicom i tako. Ovaj…

To je tamo gdje stanujete ili…?

Da, ona me cijelu ulicu zna pratiti.

(Smijeh)

Ili iskoči pred mene kad se vraćam i tako dalje. Zabavlja me, kao moj pas ide ispred mene i tako. I vrlo je draga, simpatična a kad ju se pogleda vidi se da je inteligentna životinja. Naprosto se vidi pamet u tim okicama. Šta da kažem? Životinje, to su pas, mačka, ja se čudim kad ljudi drže krokodile ili guštere ili tako nešto što, ne mogu reći ljubav je, u to ne može čovjek ulaziti, ali ne mogu shvatiti – ovi samo što ne govore, pas i mačka, a šta ćeš sa zmijom ili ne znam krokodilom ili nečim takvim…

Ali i to slikate?

Slikat da, ali ovo me zabavlja kroz neki oblik neke psihe njegove  i nekog njegovog da kažem unutarnjeg života, vidi se ovo je recimo mladi pas, jel?

Aha.

Mladi pas, jako simpatičan, kao mlado je, onako mekano, zaigrano i tako dalje. Ta znamo šta to znači kada su u pitanju mladi psi, jel? I to je to.

4 thoughts on “O PSIMA I MAČKAMA…”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *